In deze rubriek schrijven we iets kort over onze meest gespeelde spellen, of meer bepaald over alle spellen dat we minimum 20 keer speelden doorheen de jaren. De titel ‘tafelporselein’ is dan ook gebaseerd op een porseleinen jubileum, wat staat voor 20 jaar. Vaak zullen het fillers zijn, maar er staan zeker ook grotere spellen in het lijstje. Bovendien is er ook een gezonde mix van klassiekers en nieuwere spellen. We zullen geregeld schrijven over de manier waarop we het spel leerden kennen en hoe onze mening over dat spel evolueerde doorheen de speelsessies, maar ook leuke anekdotes zullen de revue passeren! In elk deel van deze rubriek zullen we 4 spellen toelichten.
Zombie Dice
Zombie Dice is met 75 plays momenteel ons meest gespeelde spel, maar wisselt vaak van plaats met Qwixx.
We kennen Zombie Dice dankzij één van Will Wheaton’s TableTop video’s (link). Het leek ons wel eens een leuk dobbelspel, al heb je helemaal niets in de hand en is het uiteindelijk puur geluk. We hielden het in ons achterhoofd maar besloten om het spel niet te kopen. Een 6-tal maand later waren we in Oberonn (Hasselt) en kochten we twee spellen, geen idee welke. De verkoper vertelde ons dat er een actie was: ‘3 kopen, 2 betalen’. We konden dus een derde spel kiezen en het goedkoopste zouden we gratis krijgen. We zochten dus iets in dezelfde prijscategorie als die twee andere spellen en uiteindelijk kozen we Zombie Dice als gratis spel… achja, het was gratis, dachten we.
75 speelsessies later hebben we daar zeker geen spijt van! Zombie Dice komt zelden of nooit op tafel op echte spelavonden, maar is een topper in de familie. Bij familiebezoekjes hebben we dit dobbelspel bijna standaard bij: “Dit spel kunt ge gewoon spelen zonder na te denken!” klinkt het dan. Het is ook één van de weinige spellen dat we met ons 80-jarige Bomma kunnen spelen, en eens ze begonnen is is er geen stoppen meer aan! Je ziet ze glunderen als ze veel hersentjes dobbelt, en haar gezicht nadat ze wéér eens niet op tijd kon stoppen is onbetaalbaar. De herinneringen alleen al… Zombie Dice staat verdiend tussen onze meest gespeelde spellen!
Qwixx
Geen enkel ander spel slaagde er zo snel in om tussen onze meest gespeelde spellen te staan, de opmars die Qwixx hier gemaakt heeft vlak na het verschijnen was te zot voor woorden. Momenteel kwam het (al) 73 keer op tafel, maar misschien wordt het na deze woorden wel tijd om het nog eens te spelen!
Ik las over Qwixx in het Spielbox magazine en mijn interesse werd onmiddellijk gewekt. Ik kocht het dan ook als verjaardagscadeau voor Els begin mei 2013, het was toen nog maar net (in het Nederlands) verschenen, want ik was er van overtuigt dat ze het spel leuk zou vinden. Ze opende het cadeautje en ze leek helemaal niet zo blij als ik verwacht had. Ze had nog nooit van dat spel gehoord en bovendien deed het doosje haar denken aan het saaie Yahtzee. We probeerden het spelletje die avond, ze was meteen verkocht! We speelden het spel 12 keer die week, dat zegt al genoeg… We plastificeerde 4 scoreblaadjes en kochten 4 whiteboard markers, daardoor konden we het spel zo vaak spelen als we wilden, zonder dat onze scoreblaadjes slinkten.
Qwixx valt bij al onze medespelers in de smaak. Het kan als filler gespeeld worden met veelspelers, maar ook de niet-spelers in onze familie en vriendenkring spelen het spel erg graag. Sinds het verschijnen van Qwixx – het kaartspel komt het dobbelspel iets minder op tafel, maar laat ons zeggen dat ze mekaar afwisselen.
Carcassonne
Spreek over gezelschapsspelen en iedereen kent Carcassonne (en Catan). Dat was eind 2011 uiteraard ook al zo, toen onze collectie begon uit te breiden en we niet alleen meer Boonanza speelden. We speelden nooit eerder een tegel-leg-spel en vonden dat het er leuk uit zag op de foto’s. Toen kochten we nog spellen zonder ze eerst te proberen. Ik was al enthousiast over het spel nog voordat het één keer op tafel kwam en kreeg het dan ook als kerstcadeau op Kerstavond 2011.
We speelden het sindsdien vele keren, we kochten veel uitbreidingen en kregen nooit spijt van de aankoop! Carcassonne speelt erg goed met twee spelers en aangezien wij toen bijna altijd met ons tweetjes speelden was dat voor ons een groot voordeel. We speelden het spel vaak met alle uitbreidingen die we hadden (dat waren er toen een 7-tal), het werd dan echt een groot spel dat bijna volledig onze tafel inpalmde! Naarmate onze collectie groeide kwam Carcassonne minder en minder op tafel. De teller staat momenteel op 45 speelsessies, maar gaat nu nog maar amper omhoog. Wanneer Carcassonne nu uit de kast komt is het vaak met 1 of 2 uitbreidingen, die mega Carcassonne spellen zijn niet meer aan ons besteed. Het behoort nu niet (meer) tot onze top-10 maar blijft volgens ons toch een ideaal instapspel. Bovendien leerden we een paar jaar later ook Carcassonne Junior kennen om met ons klein neefje te spelen, en ook dat vinden we een erg goed spel om met kinderen te spelen! Wie weet krijgt het nog wel een boost als hij oud genoeg is om Carcassonne ‘voor grote mensen’ te spelen?
Dominion
Als we aan Dominion denken, moeten we alletwee aan een Youtube-filmpje denken. Een vriendin stelde Dominion voor aan Els, waarna ze informatie zocht op internet en o.a. dat bewuste filmpje (link) tegenkwam waar een vader vroeg “What game do you play over and over again?” en de jongen super enthousiast “Dominion!” riep. Zijn enthousiasme was zo aanstekelijk dat ik het spel kreeg voor mijn verjaardag begin 2012.
Ik kreeg meteen ook één van de uitbreidingen en later kochten we er nog enkele uitbreidingen bij. We waren best enthousiast over het spel en speelde het zo vaak dat het nu met 40 speelsessies nog steeds tussen onze meest gespeelde spellen staat, ook al speelden we het slechts 1 keer het afgelopen jaar. Op een bepaald moment deden we het opeens niet meer graag, vooral ik. Door al snel goudkaarten aan te kopen kan het spel gedaan zijn terwijl andere spelers amper begonnen zijn. Waarom hebben we dan al die uitbreidingen en al die koninkrijk kaarten nog nodig? Merkwaardig hoe je mening over een spel zo kan veranderen na zoveel speelsessies!
Ach, misschien verandert ons idee over Dominion ooit terug, maar momenteel komt het nog maar zelden op tafel en hebben we niet meteen zin om daar verandering in te brengen.