Spelbeschrijving
Elke speler staat aan het hoofd van een eigen kroeg, als goede kroegbaas proberen ze veel bier op te slaan in hun kelder. Als het even kan willen ze zoveel mogelijk bier tappen van dezelfde soort, dat maakt de kroeg namelijk gezellig en lokt veel stieren. Beslis telkens hoeveel bier je wilt tappen en denk daarbij goed na! Je zal genoeg moeten tappen om stieren te lokken, maar alles wat getapt is en niet geserveerd kan worden ben je kwijt en verdwijnt door de gootsteen.
Aan het begin van elke ronde worden er twee of drie stieren open gelegd, afhankelijk van het aantal spelers. Er zijn vier verschillende soorten stieren: Pietje Pils, Bennie Blond, Bruno De Bruyne en Ozzy Oerstier. Elke stier lust slechts één soort bier (pils, witbier, bruinbier of oerbier). Afhankelijk van hoe zwaar het bier is zijn de stieren sneller tevreden. Vervolgens krijgen alle spelers zes bierkaarten op hand. Twee daarvan zullen ze gedekt in hun bierkelder bewaren, de andere vier kaarten worden doorgegeven aan hun linkerbuur. Dit proces wordt nogmaals herhaald waardoor je elke ronde 4 kaarten aan je bierkelder kan toevoegen. De kaarten in je bierkelder worden op elkaar gelegd, maar helaas kan je maar vijf kaarten opslaan in je kelder. Als je in de komende ronde nog bier wilt bewaren komen die in je open biervoorraad en zijn die kaarten voor iedereen zichtbaar. Daarna begint de bierbaas (startspeler) met het tappen van bier, hij zal in zijn beurt moeten beslissen hoeveel bier hij wilt tappen en kan dit achteraf niet meer wijzigen! Om bier te tappen leg je de bovenste kaart uit je biervoorraad open, wat je laatst hebt toegevoegd zal dus eerst over de toonbank gaan. Je mag daarbij steeds kijken naar de eerstvolgende bierkaart in zijn kelder. Nadat ook alle andere spelers bier getapt hebben wordt er gecontroleerd wie het meeste bier in dezelfde biersoort heeft geserveerd, die speler wordt bierbaas in de volgende ronde en mag als eerste één van de openliggende stieren kiezen. Wanneer verschillende spelers evenveel bier getapt hebben wordt de rangorde belangrijk: oerbier verzadigt het meest, gevolgd door bruinbier, witbier en pils. Als het dan nog steeds gelijkspel is wint diegene die het dichtst bij de huidige bierbaas zit. Vervolgens kunnen ook de spelers die daarna het meest getapt hebben een stier kiezen. Om de ronde te beëindigen kunnen alle spelers één bierkaart serveren aan elke stier in hun kroeg, dus niet enkel de zonet verkregen stier maar ook de stieren die al langer in je kroeg verblijven. Je kan twee stieren ook samen laten drinken door een nieuwe stier bij een eerder verkregen stier te schuiven. Deze stieren moeten uiteraard hetzelfde bier lusten, maar leveren je wel dubbele punten op aan het einde van het spel!
Op deze manier worden er 7 rondes gespeeld, daarna volgt nog een korte bonusronde waarbij spelers het bier dat nog in hun kelder schuilt serveren aan hun vaste klanten. Maar ook hier geldt nog dat je maximum één bierkaart per stier mag serveren. Daarna volgt de puntentelling. Elke stier levert punten op afhankelijk van hoeveel bier je hem hebt kunnen serveren tijdens het spel. Diegene die daarna de meeste punten heeft is de beste kroegbaas en wint het spel!
Onze mening
Stier zoekt bier is een leuk kaartspel dat ons positief heeft verrast. Ten eerste is het spel vrij thematisch, alles klopt en zit heel logisch in elkaar. Je slaagt bier op in je kelder en probeert veel klanten binnen te halen die je vervolgens veel bier serveert, alles wat teveel getapt is verdwijnt door de gootsteen en kan je niet meer gebruiken. Hoe meer tevreden klanten, hoe meer punten! Alcohol en bier kunnen ons niet boeien, maar dit kaartspel wel. Het thema zal daarnaast nog helpen om veel, volwassen niet-spelers toch rond tafel te krijgen voor dit eenvoudige maar tactische spelletje. Toch willen we Stier zoekt Bier niet enkel bestempelen als een spel voor beginners, het bevat namelijk meer diepgang dan je op het eerste zicht zou verwachten. Dat begint al bij het opslaan van bier, je bent uiteraard afhankelijk van de kaarten die je op hand krijgt, maar toch: in welke volgorde ga je de bierkaarten leggen? Spaar je allemaal bier van dezelfde soort of ga je voor verschillende biersoorten om ook je eerder verkregen stieren te kunnen serveren? Ook bij het tappen van bieren moet je weer beslissingen maken. Als bierbaas (startspeler) kan je niet goed inschatten hoeveel je tegenstanders gaan tappen, tenzij er veel bier in hun open voorraad ligt, maar dan nog. Tap je veel of neem je geen risico dat er teveel verkwist wordt? De laatste speler weet dan wel wat er in de andere kroegen wordt aangeboden, maar je bent dan uiteraard wat afhankelijk van het bier in je kelder. Vervolgens probeer je de beste stieren eruit te kiezen, stieren die je denkt veel te kunnen serveren.
Het viel ons wel op dat Stier zoekt Bier anders aanvoelt naar gelang het aantal spelers, zo kwam het met drie spelers veel beter tot zijn recht dan met vier spelers. Met vier spelers worden er slechts twee stieren open gelegd, waardoor er telkens twee spelers geen stier ontvangen. Soms heb je gewoon de verkeerde beslissing gemaakt, maar je kan ook gewoon pech hebben dat je niet de juiste bierkaarten op handen krijgt en dus niet genoeg van hetzelfde bier kan tappen om een stier te bemachtigen. Het spelletje ging wat slepen en sommige spelers konden niets nuttig doen. Aangezien ze niet de juiste kaarten op hand kregen konden ze geen nieuwe stier aantrekken én geen bier serveren aan hun huidige klanten. Na enkele rondes was het zo dat al onze huidige klanten verzadigd waren en je hen niets meer kon serveren, als je op dat moment niet de juiste bierkaarten krijgt om nieuwe stieren aan te trekken wordt het spel een beetje doelloos. Een wereld van verschil met ons spel met drie spelers, waar ook twee stieren werden open gelegd. Iedereen had meteen meer mogelijkheden, als je dan geen nieuwe stier kon aantrekken kon je toch nog iets nuttig doen door je andere stieren iets te serveren. Het spel verliep véél vlotter en was aangenamer om te spelen. We konden het helaas nog niet testen met vijf spelers, in dat geval liggen er drie stierkaarten open. Daarnaast willen we ook de leuke illustraties nog even vermelden, de stieren zijn erg mooi getekend en de bijhorende namen zijn ontzettend leuk!
Conclusie: Stier zoekt Bier is een leuk en eenvoudig kaartspel met een lage instapdrempel en toch de nodige diepgang!
Stier zoekt Bier
Auteur: Hans van Tol
Uitgeverij: The Game Master
Aantal spelers: 3 – 5
Tijdsduur: ± 45 min.
Vanaf 8 jaar