Spelbeschrijving

In Peptide worden we allemaal wetenschappers. Elke speler gaat aan de slag om een zogenaamde peptide-keten te maken, een ketting van aminozuren. Daarvoor moeten we klein beginnen, we gaan organellen verzamelen die we kunnen inzetten om acties uit te voeren. Als we voldoende RNA-kaarten verzameld hebben kunnen we deze omzetten naar een aminozuur. Pas nadat je dat aminozuur hebt kunnen omdraaien zal je ook punten kunnen scoren aan het einde van het spel.

In het begin van elke ronde worden er organel-kaarten opengelegd, waarna de spelers er elk om beurt één mogen nemen tot wanneer elke speler twee organellen bezit. In plaats van zo’n organel te nemen kan je er ook voor kiezen om startspeler te worden. Daarna kunnen alle spelers hun zonet verzamelde kaarten gebruiken voor de bijhorende actie. De vijf verschillende organellen hebben dan ook elk hun eigen effect. Zo kan je met de nucleus een RNA-kaart kiezen en met een mitochondria twee ATP of energiedragers nemen, terwijl je met de vacuole één willekeurige RNA-kaart krijgt en één energiedrager. RNA-kaarten heb je nodig om aminozuren te vormen, maar om te weten wélk aminozuur je moet maken moet je uiteraard eerst zo’n kaart hebben. Daarvoor heb je een ander organel nodig (AminoAcyl) én twee energiedragers. Tenslotte moet je dat aminozuur nog vormen met behulp van een ribosoom én een energiedrager. Deze actie zal je twee keer moeten uitvoeren, de eerste keer om het aminozuur te vormen en later een tweede keer om het te activeren. Pas wanneer een aminozuur geactiveerd is levert het punten op. Nadat elke speler zijn organel-kaarten heeft gebruikt eindigt de ronde en worden er weer nieuwe opengedraaid.

Energiedragers kan je ook gebruiken om een extra actie uit te voeren. Hiermee kan je o.a. de open organel- of RNA-kaarten vernieuwen. Aminozuren heb je ter waarde van 4, 5 of 6 punten, afhankelijk van hoeveel dezelfde RNA-kaarten je nodig hebt om dat te vormen. Voor elk aminozuur dat je gevormd hebt maar nog niet geactiveerd hebt krijg je één strafpunt als het spel eindigt. Het spel eindigt onmiddellijk wanneer een speler de ‘STOP’-kaart trekt tijdens het nemen van nieuwe aminozuur-kaarten. Alle geactiveerde aminozuren en eventuele strafpunten worden samen geteld, de speler met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

Wij speelden een prototype van Peptide, een kaartspel dat binnenkort op Kickstarter gelanceerd wordt. De zorg en de kwaliteit van het prototype vertelde ons alvast dat de auteur veel moeite en aandacht gestoken heeft in het spel en de afwerking ervan. Het thema schrikt op het eerste zicht een beetje af, de spelregels bevatten dan ook heel wat termen waar we in het begin helemaal niets van begrepen. Dat vertaalt zich helemaal niet in het spel, het speelt heel vlot en alles wat je doet klinkt gewoon erg logisch. Het spel heeft een kleine geluksfactor maar het strategische aandeel is hier zeker belangrijk. In de eerste fase kan je kaarten kiezen, het is zeker een voordeel als je op deze moment startspeler bent zodat jij als eerste kan kiezen. Je gaat dus regelmatig overwegen om maar één kaart te nemen en startspeler te kiezen. Al de rest spreekt voor zich, je gaat RNA-kaarten, energiedragers en aminozuren verzamelen die je dan met een ribosoom wilt omzetten. De ribosomen zijn op een gegeven moment dan ook het meest gegeerd, je hebt deze maar liefst twee keer nodig om een aminozuur helemaal af te werken, meestal zijn alle spelers ongeveer tegelijkertijd aan het wachten op een ribosoom. We merkten dat het spel zowel in de smaak viel bij spelers die meer over het thema kenden als bij spelers die er niets van kenden.

Over de kwaliteit en lay-out kunnen we nog niet veel zeggen aangezien dit een prototype was, maar de illustraties e.d. waren voor ons toch al zeer geslaagd! We merkten dat het spel met twee spelers niet zo leuk was als met meerdere spelers en hebben onze ideeën daarover gedeeld met de auteur. Hierdoor zijn er reeds enkele aanpassingen doorgevoerd en is hij momenteel nog volop bezig met een variant voor twee spelers waarin het spel even goed werkt als met meerdere spelers. Hij staat zeker open voor ieders mening en is bereid om aanpassingen te doen om het spel zo goed mogelijk te maken. Het is voor ons dan ook een kaartspel met heel wat potentieel en we zijn alvast heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat ervan.

Met dank aan Genius Games!

Met dank aan Genius Games!

PeptidePeptide: A Proteïn Building Game

Auteur: John Coveyou
Uitgever: Genius Games
Aantal spelers: 2 – 6
Tijdsduur: ± 40 min.
Vanaf 10 jaar

Opgelet: Dit spel is NIET verkrijgbaar in de winkel, maar je kan het nog tot 12 november 2014 backen op Kickstarter: Peptide: A Protein Building Game op Kickstarter.