Spelbeschrijving

Zorg ervoor dat je géén paar vormt. Met deze zin kan je de spelregels van Pairs alvast samenvatten. Wie durft risico’s te nemen en wie speelt op veilig en kiest er dus zélf voor om strafpunten te nemen?

Een spelletje Pairs bestaat uit 55 kaarten, je vindt één kaart met waarde 1, 2×2, 3×3, … tot 10 kaarten met waarde 10! De kaarten worden goed geschud en als dichte stapel op tafel gelegd. Als je aan de beurt bent heb je twee opties: een kaart nemen en open voor je neerleggen of opgeven en strafpunten nemen. Wanneer je een kaart neemt loop je het risico om een paar te vormen, in het geval dat er ook al zo’n kaart voor jou op tafel lag. In dat geval zal je één van die kaarten moeten nemen als strafpunten. Het risico dat je 10 strafpunten krijgt als je een 10 voor je hebt liggen is dus vrij groot. Als je het niet aandurft om nog een kaart te trekken kan je het ook gewoon opgeven, je krijgt dan de laagste kaart op tafel als strafpunten. Als je tegenstanders dus een 1 of een 2 liggen hebben is het soms verstandig om die kaart als strafpunten te nemen om te vermijden dat je veel meer strafpunten oploopt!

Van zodra een speler strafpunten krijgt eindigt de ronde, alle spelers leggen hun kaarten op de aflegstapel waarna de volgende ronde op dezelfde manier van start gaat. Op deze manier spelen de spelers verder tot één speler een bepaald aantal strafpunten heeft, wat afhankelijk is van het aantal spelers. Er is in dit spel geen winnaar, enkel een verliezer.

Pairs is via Kickstarter in 11 verschillende en unieke edities uitgebracht. Elke editie heeft een ander thema, andere illustraties en een andere tekenaar. Het is goed mogelijk dat er in de toekomst nog nieuwe decks zullen verschijnen. Elk deck bevat bovendien een eigen variant op het spel.

Onze mening

Pairs is misschien wel het meest eenvoudige spelletje dat we in huis hebben, maar het behoort meteen ook tot de meest verslavende spelletjes! De uitgever plakt er de ondertitel ‘A new classic pub game’ op, waardoor meteen duidelijk wordt dat je het gewoon tussendoor kan spelen, op een feestje of zoals de titel zegt: op café. Het bekende press-your-luck principe is hier zeker van toepassing, je maakt met een tien uiteraard meer kans om een paar te vormen, maar één van ons slaagde er toch maar in om een paar te vormen met twee tweeën. Hoe klein is die kans! Dat onverwachte maakt het spel gewoon leuk. Je bent ook steeds blij als een andere speler strafpunten pakt, want het is dé manier om je kaarten kwijt te spelen zonder strafpunten te halen! Zeker met meerdere spelers probeer je vaak ‘nog één kaart’ te nemen, in de hoop dat een tegenspeler kapot speelt en niet jijzelf! Het feit dat er geen winnaar is vonden we jammer aan dit spel, zélfs voor zo’n filler met hoge geluksfactor hebben we toch graag een winnaar. In onze huisregel bekroonden we diegene met de minste strafpunten gewoon tot winnaar.

Wij zagen slechts 3 decks (Professor Elemental, Pirates & Princess), maar de illustraties waren in elk van deze decks héél mooi. We zijn nog steeds erg benieuwd naar de andere decks! Het is jammer dat het doosje wat te groot is waardoor het zeer vatbaar is voor deuken. De super-eenvoudige spelregels zorgen ervoor dat je dit snelle kaartspel met iedereen kan spelen. Jong of oud, iedereen zal met plezier een spelletje Pairs meespelen! Aangezien er tot 8 spelers kunnen meespelen is het ook ideaal om met iets grotere groepen te spelen. Deze filler kwam ondertussen al 20 keer op tafel, je kan het dus zeker nog verwachten in één van de komende afleveringen van onze reeks Tafelporselein!

Conclusie: Pairs is een verslavende en super eenvoudige filler!

PairsPairs

Auteur: James Ernest & Paul Peterson
Uitgever: Cheapass Games
Aantal spelers: 2 – 8
Tijdsduur: ± 15 min.