Voor al wie Ticket to Ride nog niet kent: dit treinenspel is dé hit in de moderne bordspelwereld. Met meer dan 4 miljoen verkochte exemplaren en een hele waslijst aan varianten kan je er niet meer om heen: dit is een must-have.
Voor de spelregels van het basisspel verwijs ik graag naar onze recensie van inmiddels 6 jaar geleden, toen de 10-jarige jubileum editie op de markt kwam: Ticket to Ride 10 jaar. Onlangs leerde Kobe ook al Mijn Eerste Reis kennen, de junior variant die de liefde voor ‘hét’ treinenspel alvast aanwakkerde. Maar toen kwam ‘Ticket to Ride: Amsterdam’. Een grote-mensen-spel, maar in een kleiner doosje dan we van hen gewoon zijn. Na New York en Londen werd Amsterdam de derde stad in de reeks, deze speelt zich bovendien af in de Gouden 17e eeuw.
De spelregels zijn nagenoeg hetzelfde als het basisspel, maar zoals het hoort in een stad (de vorige TTR versies omvatten steeds een land of zelfs een continent) is alles gewoon wat kleiner: een kleiner bord, minder routes, minder locaties en minder treinen. Ook nu verzamel je kaarten en claim je treinroutes met als doel je geheime tickets te behalen en punten te scoren. Als kleine extra zijn er in deze versie wel bepaalde handelsroutes aangeduid. Door deze plaatsen te claimen krijg je een handelskaart als beloning, en die leveren op het einde natuurlijk extra punten op. Een leuke extra.
Ondanks het feit dat het speelbord er niet uitziet als de meest kindvriendelijke versie, is TTR Amsterdam volgens ons echter dé perfecte versie om te introduceren bij kinderen. (Hoewel het daar niet specifiek voor bedoeld is.) Ze kunnen een grote-mensen-spel meespelen zonder dat het 45 minuten of langer duurt zoals de grotere versies van Ticket to Ride. Kobe was dan ook meteen verliefd op dit spel. Het is uitdagend, verslavend, biedt veel variatie en is gewoon super leuk! Ook leuk onder volwassenen, als je gewoon zin hebt in een korter spel dan het origineel.
Ticket to Ride Amsterdam, Days of Wonder, 15min., 2-4 spelers, vanaf 8 jaar