Matteo was meteen gefascineerd door het felgekleurde doosje van Space Aztecs, een spelletje waar Azteken worden aangevallen door aliens! We gaan allemaal aan de slag om een dorp vol Azteken samen te stellen. Onder een tempel zijn ze veilig, maar zal jij de meeste punten scoren door op veilig te spelen? Opvallend: in een doosje Space Aztecs vind je niet alleen de spelregels in twee talen, maar ook de kaarten in twee verschillende talen!
De spelregels zijn kinderlijk eenvoudig: je neemt een stapel kaarten, je kiest één kaart en je legt de stapel terug op zijn plaats. Op elke kaart staat een uur dat zal bepalen wie zijn kaart als eerste mag uitspelen, de vroegste vogel eerst! Het is zodanig eenvoudig dat iedereen à la minute kan meespelen, je vraagt je haast af hoe je met zo’n simpele spelregels toch een leuk spel kan vormgeven? De kracht zit helemaal in de kaarten zelf: de azteekkaarten! Afhankelijk van het aantal spelers speel je met drie of vier sets kaarten, elke set kaarten heeft andere eigenschappen. Zo leveren dieren of dorpelingen simpelweg 2 of 3 punten op, maar kan je wel 5 punten verliezen als jij er aan het einde de minste hebt. De kaarten uit het gele set probeer je slim te combineren om zo hoge punten te scoren. In het blauwe set vind je een combinatie van de twee, met zowel aristocraten die 5 punten waard zijn, maar ook priesters die 10 punten waard zijn als je ze combineert met een alien! Tenslotte heb je nog de groene kaarten die je o.a. de toestemming geven om andere spelregels te doorbreken. Zo kan je reeds gespeelde kaarten beschermen door een tempel te spelen, een groene (zeer) speciale agent is dan de enige manier om nog extra kaarten onder die tempelkaart te verstoppen! Dat verstoppen is nodig tegen de vliegende schotels, want telkens als een speler een vliegende schotel uitspeelt moeten alle andere spelers één azteekkaart van die kleur afgeven. De speler met de UFO heeft zo één punt per kaart verdient, en jij bent weer een stukje armer.
Space Aztecs is in twee minuten uitgelegd, zelfs de eigenschappen van de kaarten hebben weinig uitleg nodig dankzij de duidelijke symboliek. Matteo begon vol enthousiasme aan dit spel en Kobe schoof al snel mee aan voor de volgende ronde. Space Aztecs speelt heel snel en vooral onvoorspelbaar, een portie geluk is mooi meegenomen want het valt absoluut niet te voorspellen wanneer iemand een Vliegende Schotel zal spelen! Een goed geheugen komt dan wél weer heel goed van pas, want kan jij je nog herinneren in welke stapel welke kaarten liggen? Wij speelden Space Aztecs tot dusver enkel met 3 en 4 spelers en moesten daardoor dus (helaas) steeds één set kaarten achterwege laten. Met vier spelers was er alvast meer interactie dan met 3 spelers, maar we kunnen niet wachten om dit spel met 5 of 6 spelers op tafel te leggen. Dat zal enerzijds de interactie en de onvoorspelbaarheid vergroten, maar anderzijds ook het spel completer maken door het vierde set toe te voegen. Als je allergisch bent voor de onvoorspelbare pest-factor van de UFO-kaarten is Space Aztecs niets voor jou, maar verder is Space Aztecs een eenvoudig en leuk familiespel dat ongetwijfeld gesmaakt zal worden bij vele families!
Space Aztecs
Blackrock Games, Asmodee, 15 min., 2-6 spelers, vanaf 8 jaar