‘Boomgaard’ is ongetwijfeld één van de bekendste kinderspellen van Haba. Het originele spel verscheen in 1986 voor het eerst op de markt. Sindsdien heeft het niet alleen de harten van vele kinderen verovert, maar is ‘Boomgaard’ uitgegroeid tot een begrip. Er bestaat inmiddels ook een spelvorm aangepast voor de jongste spelertjes, beter gekend onder ‘Eerste Boomgaard’ en een kleinere variant ‘Boomgaardje’. Er is nog veel meer, maar om te beginnen leggen we deze drie even naast elkaar.

                        boomgaard1boomgaardboomgaardje

Eerste Boomgaard werd eerder al op onze website beschreven, ook voor Kobe was dit één van zijn eerste spelletjes. Nog voor hij het begrip winnen of verliezen begreep speelde hij met veel plezier mee: dobbelen en fruit verzamelen, en dat voordat de zwarte raaf ons tuintje bereikt! Winnen of verliezen doen we als team, en gaandeweg ontdekken jonge spelertjes de eerste kleuren en fruitsoorten. Er is inmiddels een vrij groot aanbod voor jonge kleuters, maar Eerste Boomgaard blijft er voor ons met kop en schouders bovenuit steken. Ook Matteo schuift sinds zijn eerste verjaardag dolgraag aan tafel voor een spelletje, ze zijn er verrassend snel mee weg!

 

Boomgaard is het originele spel uit 1986, qua opdracht en spelvorm exact hetzelfde als ‘Eerste Boomgaard’. Het enige verschil is het spelmateriaal dat aangepast is aan de leeftijd (3+). De fruitsoorten zijn wat verfijnder, het spelbord is groter en de raaf zet geen stapjes meer vooruit maar bestaat uit een eenvoudig puzzeltje van 9 stuks. Winnen of verliezen doen we nog steeds samen, en als je het mandje (joker) dobbelt mag je nu twee fruitsoorten naar keuze verzamelen i.p.v. één. Het spel is exact hetzelfde, maar als je de eerste versie niet in huis hebt koop je voor een 3-jarige maar beter meteen deze. Zelfs al was ‘Eerste Boomgaard’ één van zijn eerste spellen, is Kobe nog steeds helemaal zot van het ‘grote boomgaardspel’.

 

Boomgaardje mag dan wel deel van de familie uitmaken, maar is toch een heel ander spel dan de twee voorgaande. Het verhaal erachter blijft wel hetzelfde: we proberen alle kersen te plukken voordat de raaf de boom bereikt! De manier waarop is daarentegen heel anders: we dobbelen, draaien een bloemetje om en voeren uit wat er op de kaart staat. Zo kan je soms kersen plukken maar zal je andere keren de raaf moeten verplaatsen. Aan jullie om te onthouden waar de raaf verstopt zit dus! Bovendien kan je nu ook kiezen voor een competitief spel, om ter meeste kersen. Dit spel valt bij ons minder in de smaak dan de vorige twee.