Spelbeschrijving
Voor de basis-spelregels van Codenames verwijs ik graag door naar onze recensie van het basisspel, aangezien de spelregels quasi exact dezelfde gebleven zijn. De enige verschillen: we spelen nu met afbeeldingen in plaats van woorden en het is toegelaten om (uiteraard in één woord) exact te zeggen wat er op een kaart staat.
Bovendien krijgen we in de spelregels nog een aantal tips om nuttige aanwijzingen te geven. Je kan bijv. ook “Water 0” zeggen, al is het om te voorkomen dat één bepaalde kaart wordt aangeduid. Anderzijds kan je ook ‘oneindig’ zeggen, wat dan weer handig is als je teamleden veel gemist hebben van de vorige aanwijzingen.
Tenslotte zijn er nog twee besproken varianten. Bij de eerste pikken we gewoon het doel uit het biljartspel: eerst moet je alle afbeeldingen van jullie team raden, maar je wint pas als je tenslotte ook het zwarte kaartje kan raden. Als je het zwarte kaartje echter vroeger in het spel aanduidt ben je nog steeds verloren. De andere variant combineert de twee versies van Codenames.
Onze mening
Soms zijn er gewoon weinig woorden nodig: Codenames Pictures is TOP! Codenames was al goed. Maar na de recensie vorig jaar hebben we nog heel wat spelers én niet-spelers warm kunnen maken voor dit te gekke party spel. Maar dit is zo mogelijk nóg beter. Kinderen (of personen met een mentale beperking) die nog niet (goed) kunnen lezen of niet alle woorden kennen kunnen nu gewoon ook meespelen. De afbeeldingen zijn bovendien geweldig: het zijn geen gewone, banale tekeningen, nee, hoe langer je kijkt, hoe meer je er vaak in ziet, tot in de kleinste details. Alle positieve dingen (was er iets negatiefs?) van het originele spel blijven behouden, dit voegt alleen nog dat tikkeltje extra toe.
Conclusie: Op zoek naar een ideaal partyspel voor de feestdagen? Stop alvast met zoeken, je hebt het gevonden!
Codenames Pictures
Auteur: Vlaada Chvátil
Uitgever: Czech Games Edition & White Goblin Games
Aantal spelers: 2 – 8+
Tijdsduur: ± 15 min.
Vanaf 10 jaar