Spelbeschrijving
In Duitsland en de Scandinavische landen is Bezzerwizzer al jaren één van de bekendste triviaspellen. Vanaf nu is Bezzerwizzer ook bij ons verkrijgbaar, het spel verscheen zowel in een Nederlandse als in een Vlaamse editie. Twee edities met elk hun landspecifieke vragen. Daarbovenop is Bezzerwizzer geen gewoon triviaspel zoals we dat kennen: je kiest voortaan zélf welke thema’s je goed onder de knie hebt en kan bovendien nog punten scoren tijdens de beurt van je tegenspelers. Of ben jij zo sluw om een ZWAP in te zetten en met de beste thema’s te gaan lopen?
Aan het begin van het spel worden de teams verdeeld. Je kan ervoor kiezen om allemaal afzonderlijk te spelen, in deze situatie kan je het spel met maximum 4 spelers op tafel leggen. Het is echter ook perfect mogelijk (en aangeraden in de spelregels) om te spelen met teams van meerdere spelers. Elk team neemt vervolgens 4 thema-blokjes uit de zak en kiest in welke volgorde ze deze blokjes op hun spelersbord leggen. Een thema waarvan ze weinig van denken te weten leggen ze bij één punt, het thema waar ze het meest van denken te weten komt bij de vier punten. Daarna begint de eerste quiz-ronde: het eerste team beantwoordt nu een vraag die wordt voorgelezen door één van de andere teams. Bij een correct antwoord ontvangen ze één punt. Ook de andere teams krijgen een vraag voorgeschoteld, waarna de ronde voor twee punten van start gaat. Op deze manier krijgen alle teams 4 vragen, telkens voor meer punten.
Naast het klassieke triviagedeelte komen nu ook de tactische stenen in het spel: BEZZERWIZZER en ZWAP. De steen met een ‘B’ kan je inzetten wanneer een ander team aan beurt is en jullie denken het antwoord te weten. Als het andere team het antwoord zelf niet wist krijg jij de mogelijkheid om te antwoorden. Als je het juist hebt kan je tot drie punten verdienen (in het geval dat je de steen had ingezet voor het stellen van de vraag, puur gebaseerd op het thema), maar als je een fout antwoordt gaf verlies je één van je zuurverdiende punten. De ZWAP-steen kan je benutten om van een ongewenst thema af te raken. Je speelt deze steen tijdens je eigen beurt en wisselt twee thema-blokjes naar keuze, je kan zo een thema van een tegenstander nemen of de volgorde van je eigen thema’s veranderen.
Het spel eindigt wanneer minstens één team het laatste vak heeft bereikt aan het einde van een quizronde. Indien meerdere teams dat vak bereikten volgt er een finale ronde waarbij al deze teams telkens een steen uit de zak trekken en om de beurt een vraag beantwoorden in de categorie die ze getrokken hebben. Deze finale wordt gespeeld tot er maar één team is dat een correct antwoord heeft gegeven. Dit team is de verdiende winnaar van Bezzerwizzer!
Onze mening
De groene doos met de titel ‘Bezzerwizzer’ gaf ons in eerste instantie de indruk van een Duitse titel die ze zijn vergeten vertalen. Je zou met die titel haast niet vermoeden dat het spel een zelfstandige, Vlaamse editie heeft. Iets waar we alleen maar blij mee kunnen zijn, gedaan met de commentaar dat de vragen ‘te Nederlands’ of ‘te Vlaams’ zouden zijn. We zijn geen doorgewinterde liefhebbers van trivia spellen, maar deze Bezzerwizzer mag er voor ons zeker zijn! Enerzijds onderscheidt het spel zich door het feit dat je zelf de volgorde van je thema’s kiest. Je trekt de ene keer uiteraard betere thema’s dan de andere keer, maar toch heb je het zelf nog wat in de hand. De actiestenen maken het alleen nog maar beter, je kan tijdens elke ronde een thema van een tegenstander stelen of de volgorde van je thema’s toch nog veranderen (wat nuttig kan zijn als iemand net jouw beste thema gestolen heeft). De Bezzerwizzer steen maakt dat je nu ook kan meespelen tijdens de beurt van de andere teams, nog een pluspunt! De vragen zijn redelijk moeilijk, we zullen het spel dus niet meteen op tafel leggen als familiespel met kinderen erbij (tenzij er in teams gespeeld wordt). Maar met een groepje volwassenen die wel eens houden van een goede quiz is dit een heel goed (en voor ons zelfs beter) alternatief voor het klassieke Trivial Pursuit. Het materiaal in de doos is bovendien van zeer goede kwaliteit. Sobere (groene) lay-out, maar stevige spelersbordjes, een deftige zak en kwalitatieve tegels. Bezzerwizzer is bovendien genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2015.
Conclusie: Bezzerwizzer is voortaan de nieuwe norm voor goede trivia spellen!
Bezzerwizzer
Auteur: Jesper Bülow
Uitgever: Bergsala Enigma
Aantal spelers: 2+
Tijdsduur: ± 45 min.
Vanaf 15 jaar