7 Wonders is al bijna een oldie te noemen, maar absoluut een klassieker binnen het betere bordspelgamma. De eerste editie dateert van 2010 en ik denk dat wij het al ongeveer even lang in onze kast hebben staan, het pré-Spellenmolen-tijdperk, toen er dus nog geen recensies van onze hand verschenen. De tijd ook waarin we steeds gebrek hadden aan een derde speler, en hoewel er een 2-speler-variant was, was 7 Wonders toch vooral leuk met een iets groter groepje.
Ondertussen zijn we dus ruim 10 jaar verder en is Kobe in het 7 Wonders universum getuimeld. Hij ontdekte 2 jaar geleden 7 Wonders Architects was toen al laaiend enthousiast. Tijd voor de gewone 7 Wonders! Zoals de naam zegt heb je ook hier 7 Wonderen, waarvan elke speler er één kan kiezen om het spel te spelen.
Het spel verloopt doorheen drie tijdperken, elk tijdperk start met 7 handkaarten. Je kiest er één en geeft de overige door aan je buur. Als de kaarten op zijn volgt er een conflict tussen spelers vooraleer we verder gaan met het volgende tijdperk. In 7 Wonders heeft bovendien ALLES te maken met je buurman of buurvrouw. Niet alleen krijg je zijn/haar kaarten, maar je kan er ook grondstoffen gaan kopen als je iets ontbreekt. Je zal conflicten met hen voeren, voordelen (door hen) ontvangen en aan het einde misschien zelfs punten door verdienen!
Tussen die beschikbare kaarten vind je grondstofkaarten in verschillende soorten, die zijn belangrijk om andere kaarten (of delen van je wonder) te kunnen bekostigen. Want hoe later in het spel, hoe duurder de kaarten! Sommige kaarten leveren pure overwinningspunten op terwijl andere dan weer de militaire macht geven die je kan helpen zo’n conflict te overwinnen. Al snel ontdek je ook nog andere types kaarten die het spel alleen maar leuker maken.
Samengevat: in 7 Wonders draait alles om keuzes maken. Alles is goed, maar wat is in dit geval het béste? Terwijl je je eigen wonder uitbouwt ben je continu aan het waken over je linker- en rechterbuur. 7 Wonders voelt aan als een ‘groots’ spel, en toch duurt het hooguit 30 minuutjes. Dat allemaal doordat alle speler gelijktijdig nadenken en gelijktijdig spelen. Wij waren 10 jaar geleden al enthousiast en overtuigd, vandaag de dag is ook Kobe hélemaal in de ban van 7 Wonders. Hij speelde het al met vriendjes, en ook zij waren enthousiast. Wat leuk om deze klassieker bij ons (verdiend) te zien heropleven. Al wie 7 Wonders nog niet in huis heeft, maar houdt van snelle, doordachte en vooral héél leuke spelletjes: snel naar de winkel! Oh, en ervaren spelertjes die zorg kunnen dragen voor speelkaarten kunnen ongetwijfeld al vroeger meespelen!
7 Wonders, 3-7 spelers, 30 min., vanaf 10 jaar