Kobe en Matteo ontdekten Het Muizenhuis op Spiel 2022, daar konden ze het spelletje proberen op de stand van het Franse Gigamic (onder de titel Peek-a-Mouse). Er stond zelfs een levensgrote versie en de opdracht was simpel: je wandelt door het huis en je observeert alle details. Als je na 30 seconden buiten komt werden er heel vragen op je afgevuurd: “Lagen de Lego blokken in de slaapkamer? Wat lag er in de badkamer? …”.
Thuis bekeken we het spel meer in detail, en wauw, wat een constructie! De manier waarop het 3D-huis wordt nagemaakt in de doos, met muren en zelfs met een lichtje erin, is ronduit indrukwekkend. Bovendien zit het allemaal behoorlijk stevig in mekaar zodat het tegen een stootje kan. Met het lichtje hadden wij persoonlijk wat pech, de inbegrepen batterijtjes waren plat en bleken helemaal niet zo gemakkelijk te vinden (CR1220). Na 5 winkels en dan maar een online bestelling konden we eindelijk beginnen spelen, en dat maakte die frustrerende batterij-zoektocht stiekem meteen goed!
Eén speler dropte de houten voorwerpen in het huis en schudt ze in het rond, en dan kan het spel beginnen! In het bordspel kunnen we uiteraard niet wandelen, maar met een ingebouwde timer op het lichtje krijg je exact 30 seconden tijd om door de raampjes van het huis te piepen. Luidop communiceren (“Ik zie hier de sleutels liggen!”) helpt om later om de vragen op te lossen. Na 30 seconden richten we onze aandacht gezamenlijk op het vragenbord. Dat heb je in 4 moeilijkheidsgraden. Willekeurige fiches zorgen ervoor dat de vragen telkens anders zijn, nu is het aan jullie om als team correcte antwoorden te formuleren, zonder te spieken uiteraard! De vragen gaan zowel over de locatie van de voorwerpen, maar ook over hun relatie onderling en over hun kleur.
Uiteindelijk worden de vragen verbeterd en kan je punten verdienen. Na 4 ronden kan je maximaal 16 punten verdienen, maar vanaf 12 punten wordt het als een overwinning beschouwd. Meestal houden wij niet van zo’n flauwe ‘winst-omschrijvingen’, maar bij het Muizenhuis past dit heel goed. Wij ervaren dit dan ook niet alleen als een coöperatief spel, maar eerder als een soort familiequiz. Zowel Kobe als Matteo willen er steeds voor gaan om de maximale score te behalen, maar dat is heus niet zo eenvoudig als het klinkt! Zeker niet nadat je de moeilijkheidsgraad ook zelf kan bepalen in 4 niveaus. De spelsituatie en de vragen zijn altijd anders, wat de herspeelbaarheid zeker ten goede komt. Onze kindjes letten van nature altijd heel erg op de kleinste details die ze observeren, waardoor Het Muizenhuis ook écht iets voor hen is. Observeren, memoriseren en quiz’en, een geslaagd recept voor een gezellig momentje rond de tafel. Wanneer de kamer licht verduisterd wordt is het overigens nog gezelliger om Het Muizenhuis te spelen!
Het Muizenhuis, Asmodee, 20 min., 2-6 spelers, vanaf 5 jaar
Peek-a-Mouse, Gigamic Spiele