Heat: Pedal to the metal, één van de absolute toppers dat op Spiel 2022 werd voorgesteld. Days of Wonder staat garant voor kwaliteit, en dat voel je ook hier al bij het openen van de doos. Een berg aan (mooi!) materiaal, een handige insert, 2 dubbelzijdige spelersborden én 2 handleidingen. Eén daarvan legt je de basisprincipes uit, de tweede voegt er een hoop modules aan toe. Klaar voor de start? GO!
In Heat kruipen we in de rol van racepiloot en gaan we racen over een parcours in Frankrijk, Groot-Brittanië, Italië of USA! Met 4 race-circuits krijgen we alvast heel wat variatie om het spel mee te beginnen. Elke speler krijgt een persoonlijk dashboard, daar leg je je spelerskaarten neer en zie je een mooie samenvatting van de acties doorheen het spel. In het basisspel begint elke speler met hetzelfde kaartendeck, in de modules kan je er later voor kiezen om dat deck al draftend samen te stellen. Hoe dan ook neem je hiervan 7 kaarten op hand om het spel te beginnen. We starten de ronde (gezamenlijk) door te schakelen, realistisch gewijs kunnen we ook maar één versnelling hoger of lager schakelen als we geen schade willen oplopen aan onze motor. De versnelling waarin we staan bepaald hoeveel kaarten we kunnen uitspelen.
Meestal spelen we voornamelijk snelheidskaarten, de waarde (0-5) op de kaarten geeft dan aan hoever onze auto verder racet. Stress-kaarten zijn wat spannender aangezien die pas na het uitspelen een waarde toegewezen krijgen door kaarten uit je deck open te draaien. Wanneer je bochten nadert kan dat éxtra spannend worden, want je moet je namelijk wel aan de snelheidsbeperkingen houden om niet overhit te geraken. Een klein risico kan je wel wagen zolang je heat-kaarten op hand hebt, die compenseren de overdreven snelheid maar vormen verder alleen maar rommel in je hand. Gelukkig zijn er gaandeweg ook manieren om terug af te koelen (bijvoorbeeld door terug naar de eerste versnellingen te schakelen) en heat-kaarten af te leggen. Op het einde van onze beurt vullen we onze handkaarten weer aan tot 7 en kunnen we terug aan de slag. Diegene die uiteindelijk als eerste over de finish rijdt, wint het spel.
Heat voelt heel realistisch aan, alles zit heel logisch in elkaar en het ‘klopt’ ook gewoon. Daardoor speelt Heat (ondanks de vele ‘kleine regeltjes’ die erbij komen) toch heel erg vlot. Om het nog realistischer te maken kan je weersomstandigheden aan het parcours toevoegen, dat heeft dan invloed op de snelheidsbeperking in de bochten of op de afstand dat je kan slippen. Dat zorgt er ook voor dat de herspeelbaarheid steeds groter wordt en elk spelletje Heat anders aanvoelt. De spelregels voorzien zelfs allerhande materiaal om echte kampioenschappen te organiseren, hierbij worden meerdere races na elkaar gespeeld (zelfs inclusief sponsors!) en wordt er een klassement opgemaakt tussen de races door. Het voelt alsof je de uitbreiding er gratis bij krijgt!
Heat doet heel erg denken aan Formula D, het heeft dezelfde look & feel maar dan met véél meer mogelijkheden. Geluk speelt nog steeds een factor in het spel. Je probeert wel strategische beslissingen te maken (welke kaarten speel je wanneer, wanneer schakel je op en wanneer net niet, …) maar het helpt wel om de juiste kaarten op het juiste moment in handen te krijgen. Je kan perfect een heel solide race gereden hebben om dan aan de finish geklopt te worden, zélfs dat is dus realistisch. Kobe vindt Heat een geweldig spel, ik ben er zeker van dat hij dit in de toekomst nog héél vaak zal willen spelen, en de mama’s zullen deze keer zeker geen nee zeggen! Bovendien is dit hét ideale moment om kaarten te leren schudden!
Heat: Pedal to the metal, Days of Wonder, 60 min., 2-6 spelers, vanaf 10 jaar