Spelbeschrijving
In Bruxelles kruipt elke speler in de huid van een 19e eeuwse architect en ontwerpt een gebouw in de Art Nouveau stijl.
Elke beurt kan een speler één van zijn poppetjes inzetten om een actie te doen. Het aantal beschikbare acties is elke ronde anders en wordt bepaald door één van de kaarten. Met die acties kan je kunstwerken maken die je later weer kan verkopen voor geld en/of punten. Je kan ook bouwmateriaal ophalen dat je later kan gebruiken om te bouwen. Met de laatste actie kan je bepaalde personages om hulp vragen en daarna beslissen of je die personages al dan niet in dienst houdt, maar elk personage in dienst zal je aan het einde van het spel moeten betalen! Daarnaast zijn er ook nog acties op het “Bruxelles-bord”, maar hier riskeer je één van je poppetjes kwijt te geraken: diegene die op het einde van de ronde de meeste poppetjes op dat bord heeft staan verliest er één. Met deze acties kan je o.a. geld verzamelen, je personeel aan het werk zetten of één actie naar keuze uitvoeren.
Daarnaast is het ook nog belangrijk waar je je poppetje zet voor een actie! Je kan er namelijk geld onder leggen, en op het einde van de ronde wordt per kolom gecontroleerd wie het meeste geld heeft betaald. Diegene wordt beloond met een kaart die verschillende voordelen geeft. Ook elk wapenschild wordt gecontroleerd : diegene die de meeste poppetjes rond een wapenschild heeft staan krijgt een aantal punten!
Eén ronde is gedaan wanneer iedereen gepast heeft (meestal wanneer je poppetjes op zijn). Er worden 5 ronden gespeeld.
Onze Mening
In dit spel moet je vooral erg veel in’t oog houden. De acties doen is één ding, maar daarnaast wil je je actie ook op de juiste plaats doen voor punten aan de wapenschilden, of om geld te betalen omdat er een kaart ligt die je erg graag wilt halen! De acties op het “Bruxelles-bord” zijn ook erg leuk, maar als er niet veel tegenstanders die acties doen dan wil je het ook niet telkens doen omdat je dan wellicht weer een poppetje verliest, en die krijg je niet zo gemakkelijk terug. Het is ook een erg druk bord en dat maakt het soms minder overzichtelijk..
Daarnaast is het wel een intrigerend spel en zijn er erg veel dingen die je nog zou willen doen maar waar je niet toe komt. Dat is meestal een goed teken. Bovendien speelt het spel goed met zowel 2, 3 als 4 spelers! Met 5 spelers hebben we helaas nog niet kunnen proberen. Het is ook wel leuk om een spel te spelen over een stad waar je meermaals per week bent: je herkent de bekende gebouwen (vb. Het Muziekinstrumentenmuseum), je herkent de architecten en de bekende personen,.. 🙂
Conclusie: Bruxelles 1893 is een goede workerplacement waar je erg veel aspecten in de gaten moet houden. Zeker voor herhaling vatbaar!
Bruxelles 1893
Auteur: Etienne Espreman
Uitgeverij: Pearl Games
Speelduur: ±90 min.
Aantal spelers: 2 – 5
Vanaf 13 jaar