Spelbeschrijving
Koning Fedoor, koning van het wondermooie Arkadia, organiseert een toernooi en schenkt de troon aan de moedigste avonturier van het koninkrijk. De vijf finalisten zullen zeven werelden vol verrassingen moeten bewandelen om hun doel te bereiken. Dit wordt al spelend vertaald in een tekenspel, waarbij de spelers goed zullen moeten inschatten hoe ze alle obstakels kunnen vermijden terwijl ze hun doelen trachten te bereiken.
Aan het begin van het spel kiezen de spelers gezamenlijk welke van de 7 werelden ze deze ronde willen spelen. Het is aan te raden om te beginnen met de eerste wereld, het wordt gaandeweg uiteraard moeilijker. Elke speler krijgt een witte ondergrond, een doorzichtig beeldscherm om op te tekenen en een uitwisbare stift. Nadat de eerste opdracht in de doos gelegd werd kan het spel beginnen. Elk level geeft duidelijk aan wat de bedoeling is. Zo moet je de ene keer een lijn tekenen van één locatie naar een andere, onderweg moet je bepaalde dingen aanraken en wil je andere dingen absoluut vermijden. Een andere keer moet je cirkels tekenen of stippen zetten. In de moeilijkste werelden heb je soms maar 30 seconden om een opdracht te vervolledigen.
Als iedereen klaar is met tekenen leggen de spelers elk om beurt hun doorzichtig beeldscherm op de opdrachtplaat om zo te controleren hoeveel punten ze gescoord hebben. Voor alle muntjes (en soms andere objecten) die je geraakt hebt ontvang je punten, maar andere dingen leveren dan weer minpunten op. Je kan ook fiches verzamelen door deze te raken met je lijn. De bonusfiches leveren extra voordelen op, of je kan er een tegenstander mee boycotten. De bommen wil je liefst vermijden, want ze geven je telkens een nadeel voor de volgende ronde. Misschien moet je wel met een gestrekte arm, met je andere hand, of met één oog toe tekenen? De speler die na 6 levels de meeste punten heeft behaald wint het spel.
Onze mening
Loony Quest was één van de spellen die we al heel lang wilden proberen. Het ziet er mooi en leuk uit, we houden van een goede filler én we tekenen graag. Bovendien had het spel eerder dit jaar al een prijs gewonnen, slecht kon het dus niet zijn. Al snel bleek dat Loony Quest ook erg leuk is om te spelen. De opdrachten zijn erg uitdagend, zeker de laatste 3 à 4 werelden. De eerste twee werelden zijn eerder gemakkelijk te noemen, maar zelfs dan is het zeer moeilijk (of zelfs onmogelijk?) om een perfecte score te behalen. Eens je alle werelden gespeeld hebt en het nieuwe er af is komt Loony Quest helaas niet zo veel meer op tafel. Eens je die wereld gedaan hebt hadden wij niet meer de behoefte om eenzelfde wereld opnieuw te spelen, en al onze medespelers waren het daarover eens. Jammer, want ergens verwacht je van een goede filler dat je dat toch meer dan 7 keer wilt spelen. Laat daar nu een aantal weken/maanden tussen, dan komt Loony Quest misschien nog wel eens op tafel, maar niet meteen. Het materiaal is van goede kwaliteit, al zie je na zo’n 10-tal speelsessies wel al gebruikssporen op de plastieken beeldschermen waar je op tekent.
Conclusie: Loony Quest is een uitdagend tekenspel maar heeft een beperkte herspeelbaarheid.
Loony Quest
Auteurs: L. Escoffier & D. Franck
Uitgever: Libellud
Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 8 jaar