Spelbeschrijving

In Doodle City kruipt elke speler in de huid van stratenlegger. Teken nieuwe wegen in je dorp en hou daarbij rekening met de huidige voorschriften, want het resultaat van de dobbelstenen zal bepalen wat wel en niet kan. Vergaar punten door drukke wegen via hotels te leiden en winkels goed bereikbaar te maken voor alle inwoners. Als de taxi’s goed bereikbaar zijn wordt het er alleen maar beter op, maar probeer vooral ook milieubewust te zijn en zo weinig mogelijk bomen te kappen!

Als je aan de beurt bent werp je alle dobbelstenen. De blauwe dobbelsteen zal bepalen in welke kolom jij én je medespelers deze beurt een weg moeten tekenen. De actieve speler heeft als eerste de keuze uit alle witte dobbelstenen, deze bepalen in welke rij je een weg moet tekenen. De combinatie van beide dobbelstenen geeft dus aan in welk gebied je zal tekenen. Daar kan je twee zijden met elkaar verbinden door een rechte lijn of een bocht te tekenen. Het is niet verboden om doodlopende straten te creëren, al is dat uiteraard ook niet aan te raden. In bepaalde gebieden kan je geen straten tekenen (aangezien die bij de voorbereiding al werden vastgelegd), daar kan je wel huisjes doorkruisen om aan te geven dat er nieuwe bewoners zijn ingetrokken. Indien je geen weg kan tekenen – omdat alle mogelijke gebieden reeds een weg bezitten – doe je aan milieuvervuiling en moet je één van de weinige bomen in jouw dorp doorkruisen. De dobbelsteen die jij gekozen hebt is uiteraard niet meer beschikbaar voor de andere spelers, zij zullen moeten kiezen uit de overige dobbelstenen. Nadat elke speler één dobbelsteen gekozen heeft neemt de volgende speler alle dobbelstenen voor het begin van zijn beurt.

Tijdens het tekenen kan je uiteraard ook punten verdienen. Zo krijg je meteen punten van zodra je een weg langs een hotel tekent: hoe langer de weg, hoe meer punten! Ook bij het passeren van een winkelcentrum kan je punten verdienen, je telt daarvoor het aantal bewoonde (= doorkruiste) huisjes: hoe meer inwoners, hoe beter! Bovendien kan je nog bonussen verdienen door de eerste te zijn met zo’n goed draaiende winkelcentra. Van zodra één speler er in slaagt om 7 bomen te doorkruisen, een hotel t.w.v. 15 punten of een winkelcentrum t.w.v. 10 punten te scoren eindigt het spel. Alle punten worden opgeteld, de spelers met de meeste en minste gekapte bomen krijgen daarvoor (min)punten en taxi’s die met elkaar verbonden zijn leveren ook nog extra’s op. De speler die daarna de meeste punten bezit wint het spel.

Onze mening

De spelregels van Doodle City zijn heel eenvoudig: je kiest een dobbelsteen en je tekent een lijntje. De naam is alvast goed gekozen! Wij spelen erg graag een goede filler als afsluiter van een avond, of als tussendoortje tussen het zwaardere werk. Doodle City behoort voortaan zeker bij dat groepje ‘goede fillers’ dat we graag eens op tafel leggen. Het heeft alles wat wij in een filler verwachten: het is eenvoudig, het speelt heel vlot en je moet wat puzzelen om puntjes te sprokkelen. Anderzijds moet je toch een paar (kleine) keuzes maken: wil je wat opbouwen om straks lange, druk bewoonde wegen te hebben? Of kies je aan het begin voor vele kleintjes? Alles hangt er vanaf hoe het spel zal eindigen, de ene keer win je grandioos door wat op te bouwen, de andere keer is het spel plots gedaan terwijl jij nog aan het opbouwen bent en gaat een tegenstander met de overwinning lopen door al die kleine puntjes te sprokkelen. Het puzzel-gehalte waarbij je steeds moet kiezen in welke richting je de wegen tekent, de variatie – en tevens het geluk – van de dobbelstenen spreken ons erg aan in deze snelle filler. Net die elementen spraken sommige van onze medespelers niet aan: als je niet houdt van wat puzzel- of tekenwerk en het geluk van de dobbelstenen is voor jou te bepalend dan kan je Doodle City beter aan de kant laten liggen. Bij ons wordt het alvast één van de fillers waarvan de blaadjes dringend geplastificeerd moeten worden. Al kunnen we niet klagen: de uitgever voorzag alvast een dikke bloc voor veel tekenplezier! Het aantal spelers heeft bij Doodle City geen invloed op het spel (buiten dan dat je als actieve speler in het begin meer keuze hebt door het grotere aantal dobbelstenen), de speelduur is meestal heel wat korter dan de aangegeven 30 minuten.

Doodle City

Met dank aan 999 Games!

Met dank aan 999 Games!

Doodle City

Auteur: Eilif Svensson & Kristian A. Østby
Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 1 – 6
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 8 jaar