Spelbeschrijving

Woordzoekers… je vindt ze achteraan in de krant en in puzzelboekjes. Het fenomeen dat zowel bij jong als oud geliefd is zetten ze om naar ‘Woordzoeker The Original’ van Goliath en dan krijgen we een zoekspel waar de verschillende spelers samen op zoek gaan naar woorden.

Het basisspel bevat 10 opdrachtkaarten: speelborden met allemaal letters en aan de rand de verschillende woorden die je zal moeten zoeken. Elke opdrachtkaart is dubbelzijdig bedrukt, je hebt dus 20 verschillende speelborden, elk met een ander thema! Nadat je een bord gekozen hebt kan het spel beginnen, je draait aan het bord waardoor het eerste woord zichtbaar wordt. De spelers zoeken tegelijkertijd naar het woord, als je het woord gevonden heb grijp je snel de totem! Diegene die als eerste in de totem knijpt mag zijn schijfjes op het gevonden woord leggen, die punten zijn alvast binnen. Als je de totem echter genomen hebt terwijl je het woord nog niet gevonden hebt kan je voor dit woord niet meer meedoen en zal je moeten wachten tot de volgende opdracht.

Als er op één van je letters al een schijfje van een tegenstander ligt dan wordt dat verwijderd en meteen vervangen door één van jouw schijfjes. Hierdoor ontstaat een onvolledig woord in de andere spelerskleur, de andere schijfjes van dat onvolledige woord worden bijgevolg ook verwijderd. Zo kan het wel eens onverwacht keren! Het spel eindigt van zodra alle woorden gevonden zijn of wanneer één speler al zijn schijfjes op het bord heeft kunnen plaatsen.

Onze mening

Ook wij amuseerden ons in onze kindertijd (en nu nog steeds) met het oplossen van woordzoekers. We waren dan ook benieuwd hoe dat gegeven in een spel werd omgetoverd en zijn best tevreden met het resultaat. Aangezien het bord elke ronde draait om een nieuwe opdracht te krijgen kijkt iedereen wel eens ondersteboven, je hoeft dus niet te klagen dat er één spelers heel de tijd ondersteboven moet kijken. De totem zorgt bij 3 à 4 spelers dan wel weer voor een klein probleem. Hoe je het ook draait of keert, de spelers die het dichtst bij de totem zitten hebben hoe dan ook een groot voordeel, je kan hem immers niet in het midden van de tafel (op het speelbord) zetten. Als je het spel met kinderen speelt is dat geen probleem, zet de totem dan gewoon bij de kinderen, als volwassene moet je maar wat sneller zijn om te winnen. Als alle spelers op hetzelfde niveau zitten wordt het lastiger, het lijkt ons dan ook logischer om gewoon iets te roepen. Diegene die als eerste roept mag het woord aanduiden. De regel waarbij schijfjes weer verwijderd kunnen worden is soms minder leuk, een andere speler kan zo met wat geluk een lang woord van jou verwijderen. Anderzijds zorgt die regel er ook weer voor dat je tot het einde aandachtig moet blijven en dat het spannend blijft tot het einde!

Woordzoeker is een leuk spel voor families/vrienden die graag bezig zijn met taal. Er zijn maar weinig leuke taalspellen te vinden, maar Woordzoeker is er één van. De grote hoeveelheid aan opdrachtkaarten zorgt ervoor dat de herspeelbaarheid groot is, maar er zijn alvast verschillende uitbreidingssets te vinden als je nog meer variatie wenst. Daarnaast bestaat het spel ook reeds in XXL-formaat én is er al een Junior- en reiseditie op de markt.

Conclusie: Woordzoeker zorgt voor veel taalplezier voor jong en oud!

Woordzoeker

Met dank aan Goliath!

Met dank aan Goliath!

Woordzoeker

Uitgever: Goliath Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 8 jaar