Spelbeschrijving

In deze variant op Pandemie worden de rollen volledig omgedraaid! Het is geen coöperatief spel waarin we de wereld proberen te redden, het is een spel waarin we zelf een ziekte voorstellen en we zoveel mogelijk steden proberen te besmetten! Diegene die daar het best in slaagt wordt de winnaar van Pandemic: Contagion!

Aan het begin van elke ronde wordt een gebeurteniskaart opengedraaid met een effect op alle spelers. Soms is dat effect positief en krijgen de spelers een bepaald voordeel tijdens de komende ronde, soms is het ook negatief en zullen spelers ziektekiemen of kaarten moeten verwijderen! Als je aan beurt bent mag je twee acties uitvoeren, je kan daarmee nieuwe kaarten op hand nemen, een stad infecteren en/of je ziekte muteren. Het is ook toegestaan om twee keer dezelfde actie te kiezen. Het aantal kaarten dat je met één actie op hand kan nemen wordt bepaald door de incubatie-waarde van je ziekte. Als je een stad wilt infecteren moet je kaarten kunnen betalen: twee kaarten (in dezelfde kleur als de stad) wanneer je ziekte in die stad nog niet aanwezig was, één kaart om de ziekte uit te breiden. Het aantal ziekteblokjes dat je met één actie in een stad kan leggen wordt bepaald door de infectie-waarde van je ziekte. Met de laatst mogelijke actie kan je je eigen ziekte muteren, door het aangegeven aantal kaarten te betalen kan je de incubatie-waarde of de infectie-waarde verbeteren, waardoor de bijhorende acties in de toekomst meer rendement zullen opleveren. Tenslotte kan je met de actie muteren ook de weerstand van je ziekte verbeteren. Die weerstand zorgt ervoor dat je (gedeeltelijk) beschermd wordt voor komende, negatieve gebeurtenissen. Afhankelijk van je weerstand kan je 0 tot 4 elementen (kaarten/ziekteblokjes) redden.

Tijdens het spel kunnen er op twee manieren punten gescoord worden. Op elke stadskaart staat aangegeven hoeveel miljoen inwoners er zijn, dat is meteen het maximum aantal blokjes dat in een stad kan worden gelegd, één blokje besmet namelijk één miljoen inwoners. Van zodra een stad volledig besmet is volgt een puntentelling. De speler met de meerderheid krijgt de meeste punten, ook de tweede en derde plaats kunnen zo punten sprokkelen. Telkens wanneer een 2de, 4de of 6de doodshoofd op de gebeurteniskaarten verschijnt vindt er een tussentijdse telling plaats. In elke stad wordt dan het laagste aantal punten uitgedeeld aan de speler die daar het meest aantal blokjes heeft. Het spel eindigt na 12 ronden, maar kan ook eerder eindigen indien er nog maar twee steden open op tafel liggen. Er volgt nog een laatste puntentelling (gelijk aan de tussentijdse tellingen), vervolgens krijgen de spelers nog punten afhankelijk van de weerstand, incubatie- en infectie-waarde van hun ziekte. Diegene met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

Als je Pandemie gewoon bent is deze variant in het begin eventjes wennen, je bent weliswaar bezig met ziektekiemen, maar het voelt toch aan als een heel ander spel. We hebben Pandemic: Contagion telkens met plezier gespeeld, er zijn heel wat mogelijkheden. Sommigen proberen hun ziekte eerst zo goed mogelijk te muteren, om dan later veel te kunnen infecteren met weinig acties. Anderen proberen van bij het begin veel steden te infecteren in de hoop overal enkele punten mee te sprokkelen bij eventuele tussentijdse tellingen. Op die tellingen kan je echter niet volledig rekenen, die wordt bepaald door de doodshoofden op de gebeurteniskaarten. In sommige speelsessies heb je 2 of 3 tellingen, in andere speelsessies één of geen. Er zitten namelijk telkens andere gebeurteniskaarten in het spel en je weet nooit wat er komen zal. Als je er voor kiest om in veel steden tegelijk ziektekiemen te leggen kan je op een gegeven moment wel eens zonder blokjes komen te zitten, waardoor je min of meer vast komt te zitten. De enigste mogelijkheid dat je dan nog hebt is kaarten verzamelen en je ziekte muteren. Als er dan geen/weinig tussentijdse tellingen komen dan lijkt het allemaal voor niets te zijn. Je zal ook steeds moeten beslissen of je in een stad mee wilt besmetten, een tweede plaats levert je ook wel punten op, maar gun je een medespeler die eerste plaats? Soms heeft een speler te weinig blokjes over om die stad zélf te besmetten, zonder jouw hulp zal die speler dus nooit die punten kunnen halen.

Het werd dus moeilijk om deze variant op Pandemie te beoordelen. Het speelt leuk en het mag af en toe zeker nog op tafel verschijnen, maar als je het vaak speelt kom je al snel enkele factoren tegen die toch wel wat tegen zitten. De variant met twee spelers werkt wel aangezien er telkens blokjes van een derde kleur worden toegevoegd zodat de strijd om de meerderheid spannender wordt. Je kan zo zelf onverwacht iemand vinden die jou helpt een stad volledig te infecteren! Het materiaal is weer erg leuk, kleine schaaltjes met ziektekiemen, een bijpassend bordje. De tekst op de kaarten is in een lettertype dat goed bij het thema past, maar is helaas niet zo goed leesbaar. Het doosje wordt bij aankoop in een leuk zakje geleverd om meteen in de sfeer te komen, maar het is helaas nét iets te klein om alles er gemakkelijk in te krijgen.

Conclusie: Pandemic: Contagion is een leuk meerderhedenspel, maar wordt snel repetitief.

Pandemic: Contagion

Met dank aan Z-Man Games!

Met dank aan Z-Man Games!

Pandemic: Contagion

Auteur: Carey Grayson
Uitgever: Z-Man Games
Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 13 jaar