Spelbeschrijving
In deze sensationele show proberen alle spelers de beste circusacts samen te stellen. Hoe mooier en indrukwekkender de act, hoe meer applaus, daar gaat het toch om in een circus, hé! Verzamel clowns, jongleurs, apen en andere artiesten en steek een mooie act in elkaar, eventueel zelfs in combinatie met een trapeze-act. Wie durft het aan om de tijgers een act te laten opvoeren? Als het lukt dan kan het je een ontzettend groot applaus opleveren, maar als het mislukt dan zit je met die loslopende tijgers in je circus… dat kan wel eens voor (grote) problemen zorgen!
Als je aan de beurt bent kan je eerst kaarten verzamelen en daarna eventueel een circusact neerleggen. Het verzamelen van kaarten kan op drie manieren, ten eerste kan je één van de vier openliggende kaarten nemen. Als er nog andere kaarten openliggen met dezelfde kleur moet je die er meteen bijnemen, in het beste geval kan je dus vier kaarten in dezelfde kleur verzamelen in één beurt. Je kan ook één kaart trekken van de dichte stapel of uit de hand van een tegenspeler. Circusacts worden neergelegd in een piramide. De kleinste piramide bestaat uit drie kaarten, maar grotere piramides (van 6 tot 28 kaarten) zullen uiteraard meer punten opleveren. Bij het maken van zo’n piramide moeten de dieren op de onderste rij een voetstuk hebben en alle andere niet, je mag de piramide later niet meer uitbreiden dus je zal de beslissing moeten nemen op de moment dat je de circusact opstelt. Telkens er een superartiest wordt opengedraaid wordt deze geveild, diegene die de meest waardevolle selectie aan artiesten afgeeft krijgt de superartiest. De superartiest kan gebruikt worden als joker en geeft je een mogelijkheid om je tijgers kwijt te spelen. Ze zijn voor deze transactie weliswaar niets waard, maar soms ben je ze beter kwijt dan rijk!
Er zijn twee puntentellingen tijdens het spel: één wanneer de superartiest met het applaussymbool tevoorschijn komt en één wanneer de circusdirectrice aankomt (willekeurig geschud tussen de laatste 11 kaarten). Alle openliggende circusacts leveren dan punten op: hoe groter de piramide, hoe indrukwekkender de show en dus hoe meer punten! Daarnaast is ook de artiest van belang, zo zal een circusact met 6 olifanten meer punten opleveren dan één met 6 aapjes. De circusacts met tijgers leveren de meeste punten op, maar aan het einde van het spel heb je met loslopende tijgers alleen maar last. Als je nog tijgers op hand hebt moet je voor elke tijger één van je gespeelde circusacts verwijderen. Tenslotte is het ook niet goed om het spel te eindigen met veel artiesten op hand, vanaf je 6e kaart krijg je één minpunt per kaart. Diegene die daarna de meeste punten heeft is de winnaar in dit circus!
Onze mening
Circus is een kort spelletje voor 2 tot 5 spelers. Aanvankelijk was het slechts speelbaar vanaf drie spelers, maar de ontwerpers hebben inmiddels ook een versie voor twee spelers beschikbaar gesteld op hun website. Het spel bevat leuke elementen, vooral het idee met de tijgers is erg leuk gevonden. Tijdens het spelen zal je moeten beslissen: neem je het risico om die act met tijgers op poten te zetten of toch niet? Op elke kaart staat vermeld hoe vaak die in het spel zit, het is in zekere zin dus een berekend risico, al weet je uiteraard niet wat je tegenstanders allemaal op hand hebben! Anderzijds kon het spel ons toch niet helemaal overtuigen tijdens het spelen, het wordt al snel repetitief en je hebt weinig zelf in de hand in deze filler. Het overgrote deel van het spel ben je gewoon kaarten aan het verzamelen, zeker als je voor grote circusacts van 10 of 15 kaarten wilt gaan. Je kan zelf een act van 28 kaarten maken, maar dan moet je wel het geluk hebben om alle apen te verzamelen. De grote acts leveren uiteraard veel punten op, maar ook met de kleine kan je geluk hebben. Je weet namelijk niet wanneer die eerste applauskaart zal verschenen, als jij op dat moment al één of meerdere circusacts hebt liggen worden deze al gescoord, maar als je dan nog aan het sparen bent heb je uiteraard pech!
Het spel bevat twee kleine briefjes met daarop een puntentabel voor de verschillende acts. Goed dat je daarvoor niet steeds naar de spelregels moet grijpen, maar anderzijds mocht het lettertype op die briefjes toch iets groter zijn. Een kleurrijke kaart per persoon zou leuker zijn dan zo’n zwart-wit briefje. Je hebt best wel wat plaats nodig voor deze filler, elke speler bouwt tijdens een spel toch enkele acts en die vragen allemaal hun plaats op tafel. De variant voor twee spelers bevat enkele kleine wijzigingen (vooral bij de voorbereiding van het spel) maar is geslaagd, het spel voelt net aan als met meerdere spelers. De spelregels zijn goed om volledig te lezen voor je eerste speelsessie, maar zijn niet overzichtelijk als je snel een klein detail wilt opzoeken.
Conclusie: Circus is een filler waarin je voortdurend kaarten verzamelt in de hoop de meest indrukwekkende acts te bouwen!
Circus!
Auteurs: Henk Jan Gerrits & Jaap de Graaf
Uitgever: Spellènko
Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 8 jaar